Hopp til innhold

ANZAC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Anzac»)
ANZAC
Basisdata
Aktiv1915–1916
LandAustralia og New Zealand
Etablert1914
TypeForband
StørrelseKorps
Operativt oppdrag
KonflikterFørste verdenskrig (slaget om Gallipoli)
Australsk infanteri ved Ieper i 1917

Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) var et korps med australske og newzealandske soldater som kjempet i første verdenskrig ved Gallipoli, i Midtøsten og ved vestfronten. Anzac har siden vært brukt som kallenavn på soldater fra Australia og New Zealand, ikke bare for soldater i første verdenskrig, men soldater i krigstid generelt.

ANZAC-dagen feires årlig til minne om de som tjenestegjorde i ANZAC, og alle andre australske og newzealandske soldater som har falt i krig. Dagen markeres hvert år av begge land 25. april, dagen da ANZAC-styrker gikk i land ved Gallipoli-halvøya i 1915, i en vik som senere fikk navnet Anzac Cove. ANZAC-dagen tilsvarer lignende dager som markeres i andre land, som Veterans Day i USA, Remembrance Day i Storbritannia og V-E Day i Europa.

I Australia[1] og på New Zealand[2] er ordet ANZAC særlig beskyttet mot kommersiell utnyttelse.

Historie[rediger | rediger kilde]

ANZAC ble opprettet i Egypt i 1915 og var underlagt den britiske Mediterranean Expeditionary Force. Planene for opprettelsen av korpset begynte i november 1914 mens den første kontingenten med australske og newzealandske tropper fortsatt var underveis i konvoi mot – trodde de – Europa. Etter erfaringene fra tiden da Canadian Expeditionary Force lå i leir på Salisbury Plain ble det bestemt å ikke utsette australierne og newzealenderne for den engelske vinteren, og troppene ble derfor omdirigert til Egypt for trening før de flyttet videre til vestfronten i Frankrike.

Den britiske krigsministeren, Horatio Kitchener, utnevnte general William Birdwood, en offiser i den britisk-indiske hæren, til å lede korpset, og han tok også det meste av korpsstaben fra den indiske hæren. Birdwood ankom Kairo 21. desember 1914 for å ta kommando over korpset.

Det var opprinnelig planlagt å kalle forbandet Australasian Army Corps (Det australasiatiske korps) – dette navnet ble faktisk benyttet i avdelingsdagboken – men protester fra New Zealand førte til at navnet Australian and New Zealand Army Corps ble tatt i bruk. For kontoristene og administrasjonspersonellet var navnet tungvint, så de innførte snart forkortelsen «A. & N.Z.A.C.» eller simpelthen «ANZAC». Kort etter ble det offisielt innført som kodenavn for korpset, men det kom ikke inn i soldatenes daglige språkbruk før etter landsettingen på Gallipoli.

I begynnelsen bestod korpset kun av én fullstendig divisjon; den australske 1. divisjon. I tillegg kom den newzealandske infanteribrigade og to ridende brigaderAustralian 1st Light Horse Brigade og New Zealand Mounted Rifles Brigade – som senere inngikk i den sammensatte New Zealand and Australian Division.

Etter evakueringen fra Gallipoli i november 1915 kom de australske og newzealandske styrkene sammen igjen i Egypt. Den newzealandske kontingenten vokste til en egen divisjon, New Zealand-divisjonen. Den australske imperiestyrke gjennomgikk en stor omorganisering som resulterte i to nye divisjoner; 4. og 5. divisjon. (3. divisjon var under oppbygging i Australia og skulle sendes direkte til England og deretter Frankrike.)

Disse divisjonene ble omdannet til to korps; I Anzac-korps og II Anzac-korps. På dette tidspunktet hadde Anzac sluttet å fungere som et akronym, og ble i stedet brukt som beskrivelse på ethvert forband med australske eller newzealandske avdelinger. I Anzac-korps, anført av general William Birdwood, reiste mot Frankrike tidlig i 1916. II Anzac-korps, under general Alexander Godley, fulgte kort tid etter.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Beskyttelse av ordet Anzac
  2. ^ «Use of the word 'Anzac' or 'ANZAC' : guidelines from the Ministry for Culture and Heritage». NZ Ministry for Cultural & Heritage. 18. september 2013. Arkivert fra originalen 23. april 2015. Besøkt 24. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]