Hopp til innhold

Fontainebleau slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Château de Fontainebleau»)
Fontainebleau slott og park
   UNESCOs verdensarv   
Slottsbiblioteket er berømt
LandFrankrikes flagg Frankrike
Innskrevet1981
Kriterium II, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 160
Fontainebleau slott ligger i Frankrike
Fontainebleau slott
Fontainebleau slott (Frankrike)

Fontainebleau slott (fransk: Château de Fontainebleau) i Fontainebleau i Seine-et-Marne, ca. 55 km sør for Paris, er et betydelig kongelig slott bygd fra 1528 til 1540, under kong Frans I (konge 1515-47).

Slottet var en av de første betydelige manifestasjonene av renessansen i Frankrike, og ble utført av arkitekten Gilles le Breton til erstatning for et eldre slott fra 1100-tallet. Italienske manieristiske malere som Francesco Primaticcio og Niccolò dell'Abbate dekorerte slottet. Arbeidene her ble grunnlaget for Fontainebleauskolen, som var kjernen i den franske manierismen.

Slottet ble videreutviklet under Henrik II (konge 1547-59) og hans dronning Katharina de' Medici som engasjerte arkitektene Philibert Delorme og Jean Bullant. Henrik IV (konge 1559-1610) tilføyde plassen Cour de Princes.

Flere franske konger er født her, og den svenske dronning Christina av Sverige bodde her i flere år etter sin abdikasjon i 1654. Tsar Peter den store og dansk-norske kong Christian VII var også gjester her.

Ludvig XIV av Frankrike oppholdt seg her da han 18. oktober 1685 tilbakekalte Ediktet i Nantes, og fratok de protestantiske hugenottene sine rettigheter.

Napoléon brukte slottet som base for sitt styre, trolig for å distansere seg fra det gamle regimet med dets tilknytning til Versailles.

Med amerikansk støtte og på initiativ fra den amerikanske generalen John J. Pershing ble det i 1921 og 1923 etablert to skoletilbud i lokalene til slottet: Conservatoire américain de Fontainebleau underviser i musikk, mens École des Beaux-Arts à Fontainebleau opprinnelig underviste i både arkitektur, malerkunst og skulptur. Etterhvert har kunstskolen konsentrert seg om arkitektur. Fra 1949 til 1966 var slottet NATOs hovedkvarter; som følge av at Charles de Gaulle i 1966 trakk Frankrike ut av NATOs militære samarbeid måtte NATO forlate slottet.

Slottet ble i 1981 oppført på UNESCOs liste over Verdensarven.

Parken[rediger | rediger kilde]

Det som kalles «parken» er i realiteten et skogområde på ca. 280 km², tidligere brukt som kongelig jaktterreng. I dag er området vernet som nasjonalpark. Parken er populær som arena for buldring.

Treet breiasal (Sorbus latifolia, i asalslekten) er endemisk for parken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]