Hopp til innhold

Skrutvinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tvinge»)
Et utvalg av skrutvinger.
Moderne tvinger har ikke skruing

En skrutvinge eller tvinge er et redskap som brukes for å holde på plass eller holde sammen materialer som skal limes, sveises, nagles eller festes sammen på annen måte.[1]

Tvingen er vanligvis u-formet, men gjerne med en lang stang i bunnen, der en av delene til «kjeften» kan skyves fram og tilbake for å lette tilpasningen i forhold til tykkelsen på det som skal holdes sammen. Den endelige sammenklemmingen foregår med en skrugang.

Slike tvinger er blitt brukt av snekkere og skipsbyggere i uminnelige tider. Dagens tvinger er i metall, men med så godt som uendret konstruksjon. Tvingene er lett flyttbare og enkle å plassere, og fås i flere størrelser til forskjellig bruk.

Andre holderedskaper finnes som høvelbenker, skrustikker, fileklør og nyere universalarbeidsbord. Disse brukes mest for å holde arbeidsstykket i ro under bearbeiding.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Scott, Ernest (1986). Teknologisk forlags store snekkerbok : verktøy - arbeidsmetoder - materialer - design (2. utgave utg.). Oslo: Teknologisk Forlag. s. 36. ISBN 82-512-0261-2. OCLC 473169803. 
Autoritetsdata