Offroad-racing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et norsk rally team, Budapest-Bamako rally i 2014
Enduro, Gotland Grand National, 2023
Terrengmotorsykkel kjører Offroad
En Mitsubishi Pajero som kjører i en skog i Bulgaria.
Offroad bakkeløp
Truck Trial
Formula Offroad
Rally Dakar, 2017
Rock crawler, 2009
Isracing

Offroad-racing er en type motorsport hvor man kjører i terrenget med ulike kjøretøy, inkludert biler, lastebiler, motorsykler, terrengmotorsykkel og buggyer, som ofte er modifiserte for formålet. De kjører på forskjellige underlag som i ørken, snø, gjørme osv.

Løpene[rediger | rediger kilde]

Ørkenrally[rediger | rediger kilde]

Ørkenløp begynte tidlig på 1900-tallet. Løpene kan være fra kortere rundbane løyper til løp som går over mange dager. Kjøretøyene man benytter er vanligvis spesialbygget for formålet og kan være crossykkel, terrengmotorsykkel, boggier, suv, pickup eller lastebil.

Det er flere forskjellige ørkenrally rundt om i verden, hvorav Rally Dakar sannsynligvis er det mest kjente. Det er også den vanskeligste og farligste på grunn av de forræderske sanddynene. Da rallyet gikk i Afrika, var det den konstante trusselen fra ulike terrorgrupper i de afrikanske landene som rallyet gikk gjennom. På grunn av dette ble 2009-rallyet holdt i Sør-Amerika. Fra 2020 har rallyet blitt kjørt i Saudi-Arabia. Det er hele 78 dødsulykker siden starten i 1979, den siste dødsulykken (frem til 2023) skjedde under den syvende etappen av 2020-utgaven av rallyet. Portugisiske motorsykkel føreren Paulo Goncalves døde etter en ulykke på 276 kilometer inn i etappen.[1]

Baja 1000 er et annet kjent off-road rally som går gjennom ørkenen i Baja California halvøya i Mexico. Det er kjent for å være et av de mest utfordrende off-road rallyene i verden. Abu Dhabi Desert Challenge er et årlig rally som går gjennom ørkenen i Abu Dhabi. Rallye Aïcha des Gazelles er et rally som går gjennom ørkenen i Marokko, det spesielle med dette rallyet er at det er kun er for kvinner.[2][3][4]

Isracing[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Isracing

Isracing er en type racing som foregår på frosne innsjøer, elver eller spesielt preparerte isbaner, og kan kjøres med biler, motorsykler, snøscootere, terrengmotorsykkel eller andre motoriserte kjøretøy. Siden lav temperatur er en forutsetning for is er utendørs isracing mest utbredt på de nordlige breddegrader, som i Nord-Europa, Canada og det nordlige USA. Utendørsbaner kan gjerne variere i lengde fra et par hundre meter til flere kilometer. Innendørsarrangementer holdes vanligvis på ishockebanery, og da som regel kun for motorsykler og terrengmotorsykler.

Extreme E[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Extreme E

Extreme E er en FIA-godkjent internasjonal Offroad-racing som bruker elektriske SUV-er med spesialbygget understell og karosseri for løp i terrenget. Extreme E er opptatt av å øke bevisstheten for følgene av klimaendringer. Serien fremmer også likestilling i motorsport ved å kreve at alle lag består av en kvinnelig og en mannlig sjåfør som deler like kjøreoppgaver. Løpene går i forskjellig terreng, også ørken og snø.[5]

Motocross[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Motocross

Motocross er en motorsport som kjøres med en crossykkel på egne baner med enten jord, sand eller lignende som underlag. Løp kjøres vanligvis over to heat, eller to omganger. På det meste så kan det være opptil 30 startende hvor de første 100 meterne er en rett slette, før de kommer inn i en krapp sving. Resten av banen er sammensatt av hopp, svinger for å holde farten nede.

Enduro[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Enduro

Enduro er en motorsykkel og snøskutersport der det kjøres på baner i tøft terreng. Navnet er den italienske og spanske oversettelse av det engelske ordet «endurance», som på norsk betyr utholdenhet. Rally Dakar er et typisk enduro-løp.

Rock crawling[rediger | rediger kilde]

Rock crawling innebærer å kjøre spesialiserte kjøretøy over ekstremt utfordrende terreng. Målet med rock crawling er å navigere gjennom en løype som er designet for å teste grensene til kjøretøyets fjæring, trekkraft og manøvrerbarhet. Rock crawling krever høy grad av ferdighet og erfaring.

Bil-Trail[rediger | rediger kilde]

Bil-trail er en europeisk versjon av Rock Crawling der 4-hjuls drevne biler skal komme seg igjennom en rekke seksjoner med færrest mulig prikkbelastninger. Prikkbelastninger gis for f.eks. Rygging eller berøring av banemarkeringer. Det finnes klasser for alt fra orginalbiler til helt spesialbygde biler og vanskeligheten i banene varierer fra klasse til klasse. Det kjøres Nordisk mesterskap og Europeisk mesterskap som enkelt konkuranser over en helg og Norgescup bestående av flere en serie cuprunder igjennom sessongen.

Ultra4 racing[rediger | rediger kilde]

Ultra4 er en relativt ny form for off-road racing som kombinerer elementer av rock crawling og ørken racing. Ultra4-kjøretøy er designet for å være svært allsidige og i stand til å håndtere en rekke terrengtyper, inkludert rock crawling løyper og høyhastighets ørkenløp. Ultra4 løp kombinerer vanligvis av rock crawling og høyhastighets ørken racing-seksjoner. I tillegg inkluderer løp ofte korte løp på lukkede løyper, og legger til enda en dimensjon til denne spennende formen for racing.

Beach racing[rediger | rediger kilde]

En avlegger av enduro og motocross for motorsykler og terrengmotorsykkeler er beach racing. Banen er merket opp på en strand, ofte med menneskeskapte hopp og sanddyner som blir konstruert for å gjøre banen tøffere.

Trial[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Trial

Trial er en motorsykkelidrett som går ut på å kjøre i vanskelige terreng uten å sette føttene i bakken. Kjøringen foregår stående på motorsykkelen i sakte fart. Man kjører i løyper som blir laget i terrenget, og de kalles «seksjoner». I seksjonene kan det være stein, trestammer, røtter eller annet som gjør det vanskelig å komme fram.

Truck Trial[rediger | rediger kilde]

Truck Trial er en motorsport som involverer kjøring av lastebiler over hindringer og utfordrende terreng. Det er en konkurranse som tester sjåførens ferdigheter og kjøretøyets evne til å takle ulike typer hindringer. Konkurransene kan være organisert i forskjellige formater, inkludert tidsløp, poengbaserte konkurranser og knockout-konkurranser. Europa Truck Trial er serie konkurranser som avholdes hvert år.

Offroad bakkeløp (Formula Off Road)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Bakkeløp

Bakkeløp kjøres også offroad med både motorsykler og bil. Dette er populært i mange land, i de fleste land kjøres det kun med motorsykler (såkalt MC Hillclimp) Disse kjøres somregel opp en enkelt bakke på tid der raskeste tid vinner. Det kan ofte være vanskelig å komme opp så blandt de som ikke klarer dette rangeres resultatlisten etter hvem som kommer lengst.

Formula Offroad er en islandsk form for bakkeløp som har spredt seg til resten av de nordiske landene og de siste årene også begynt å testes i USA. Denne konkuranseformen kjøres i en serie løyper lagt i bratta sandbakker der deltageren får poeng etter hvor langt den kommer i hver bakke. En eller to av løypene kan også kjøres på tid, der raskeste tid får flest poeng etter en satt skala.

Monstertruck-racing / Monsterrace[rediger | rediger kilde]

I USA begynte man på midten av 80-tallet å kjøre løp med Monstertrucker. Konkuransene er ofte lagt opp som knock out konkuranser på korte parallele baner, på samme måte som i dragrace, men med hopp og skrotbiler i banen som monstertruckene må passere over. Løpene kjøres både innendørs og utendørs. I senere tid har også freestyle konkuranser blitt populære der deltagerene gjør hopp, triks og stunt på banen en og en og får poeng av dommerene utifrra hva de presterer.

I Norden oppsto sent på 80-tallet en avart av amerikansk monstertruck racing som kalles Monsterrace. Der kjøres ombygde 4-hjuls drevne biler, spesialbygde biler og full størrelse amerikanske monstertrucker på paralelle hinderbaner etter knock-out prinsippet. Sporten var stor i Norge på midten av 90-tallet, men har siden hovedsakelig blitt kjørt i Sverige, men ofte med en del norske deltagere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Official website of the Dakar Rally». www.dakar.com (engelsk). Besøkt 6. januar 2024. 
  2. ^ «8 things you need to know about the Baja 1000». Red Bull (engelsk). 13. november 2016. Besøkt 6. januar 2024. 
  3. ^ «Main Home» (engelsk). Besøkt 6. januar 2024. 
  4. ^ «ACCUEIL». Rallye Aïcha des Gazelles du Maroc (fransk). Besøkt 6. januar 2024. 
  5. ^ «Extreme E - The Electric Odyssey». Extreme E - The Electric Odyssey (engelsk). Besøkt 6. januar 2024. 

Se også[rediger | rediger kilde]