Hopp til innhold

Erling Kroken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Erling Kroken
Født12. nov. 1928Rediger på Wikidata
Sigdal
Død5. okt. 2007Rediger på Wikidata (78 år)
Bærum
BeskjeftigelseSkihopper Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
SportSkihopping[1]
Klubb(er)Nedre Sigdal Idrettsforening

Erling Kroken (født 12. november 1928 i Nedre Sigdal, død 5. oktober 2007 i Bærum) er «én av de beste norske skihopperne etter krigen», i følge bokverket Norske Skiløpere (Erling Ranheim 1955). Han representerte Nedre Sigdal Idrettsforening.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han ble norgesmester i skihopping i Narvik i 1951, der han satte bakkerekord i Fagerlibakken med 78,5 meter. Han ble nummer 11 sammenlagt i den første Hoppuka i 1953, og vant historiens andre hoppukerenn i Schattenbergbakken i Oberstdorf 4. januar. Asgeir Dølplads vant det første rennet i Garmisch-Partenkirchen, Sepp Bradl det tredje i Innsbruck og Halvor Næs det siste i Bischofshofen.

I VM i Falun i 1954 ble han nummer 7 og var med det den tredje beste norske hopperen. Foran Kroken kom Kjell Knarvik, som ble nummer fire, og Torbjørn Falkanger, som kom på delt femteplass. VM-rennet i Källviksbacken i Falun var Norges første av flere store nederlag i skihopping på midten av 1950-tallet. Erling Kroken deltok i den sveitsiske hoppuka i 1955 (8.-plass i Unterwasser). Han kvalifiserte seg også for den norske hopptroppen til OL i Cortina 1956 og var sammen med Sverre Stallvik den beste av nordmennene under trening i «Italiabakken». Ledelsen satte imidlertid Kroken ut av laget. Stallvik kom inn som reserve for Arnfinn Bergmann og ble beste nordmann på en beskjeden 9.-plass.

Han la om til en mer aerodynamisk teknikk i svevet etter 1956, i likhet med de fleste andre norske skihopperne. Kroken var blant de åtte hopperne som ble forhåndspåmeldt til VM i 1958 i Lahtis, men ble bare nummer 11 i NM i Midtstubakken rett før avreise og var ikke blant de fem som fikk reise til Finland. Han la opp som aktiv skihopper etter 1958-sesongen.

Erling Kroken vant storrennene i Skuibakken i 1951 og 1955. Han ble betegnet som «Norges første krafthopper» og satte en rekke bakkerekorder. Av hans mest kjente meritter er hans hopp på 86 meter i Vikkollen i Mjøndalen i 1951. Etter sin aktive karriere var Kroken trener for kombinertløperne i Bærum gjennom flere tiår.

Medaljer i norske mesterskap[rediger | rediger kilde]

Plassering Øvelse År
Gull Spesielt hopprenn 1951

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Han var bosatt i Bærum fra 1953 og til sin bortgang. Av yrke var han skogbestyrer.

Erling Kroken er portrettert i boka Erling Kroken Storhopperen fra Vadsroa. (Hans L. Werp/Nedre Sigdal IF 2014). Her er også Krokens versjon av den såkalte «Cortina-affæren» gjengitt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ FIS-databasen, FIS skihopper-ID 32570, besøkt 26. april 2022[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]