Hopp til innhold

Hanstad (Elverum)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hanstad
LandNorges flagg Norge
DistriktØsterdalen
FylkeInnlandet
KommuneElverum
ByElverum
Oppkalt etterHanstad gård
Befolkning2 636 (2024)
Høyde o.h.180-220 meter
Kart
Hanstad
60°51′40″N 11°34′12″Ø

Hanstad er en bydel og et delområde helt sør i tettstedet Elverum. Bydelen består av de fire grunnkretsene Hanstad nord, Hanstad syd, Hanstad vest og Helset. Hanstad har 2 636 innbyggere (2024)[1], noe som utgjør ca 16% av tettstedets totale befolkning. Hanstad grenser til boligfeltene Mastmoen og Gaarderløkka i nord, turområdet Svartholtet i øst, Heradsbygda i sør og Glåma i vest.

Bydelen kan sies å være adskilt fra resten av byen i og med at man må kjøre via riksveg 2 for å komme seg fra Hanstad til andre deler av Elverum. En liten skogstrekning skiller Hanstad fra byen i nord. Skogstrekningen unngikk boligutbygging da den opprinnelig var ment som en ny vegtrasé for riksveg 2, men disse planene ble skrotet i 2024. Kommunen vil beholde skogstrekningen som en grøntkorridor.[2]

I nordvestlige Hanstad ligger Norsk Skogmuseum og Elverum camping ved Glomma. I sentrum av boligfeltet er det en barne- og ungdomsskole og to dagligvarebutikker.

De fleste vegene på Hanstad har fått navn etter kjente forfattere som Henrik Ibsen, Camilla Collett og Amalie Skram. På Vestre Hanstad har vegene navn etter forstmestre.

Oppvekst og utdanning[rediger | rediger kilde]

Hanstad barne- og ungdomsskole ligger midt i sentrum av boligfeltet og er én av to ungdomsskoler i Elverum.

På Hanstad er det i tillegg en offentlig barnehage (Solkroken barnehage) og en privat barnehage (Hakkebakkeskogen naturbarnehage). Tidligere var også Bakkebygrenda barnehage i drift, men denne ble nedlagt i 2019.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bydelen har fått navn etter gården Hanstad, som ble rydda rundt år 1850.[3]

Før 1964 var det kun noe spredt bebyggelse langs traséen til riksveg 2 (Solørvegen) på Hanstad. Mellom 1964 og 1970 forekom det noe boligbygging i form av fortetting langs riksvegen i nordvestre del av området. I reguleringsplanene fra 1960-tallet var det planlagt 86 nye boliger på Hanstad, med hovedtyngde i grunnkretsen Hanstad vest. Hanstad nord for dagens skole, samt delene vest for riksvegen, ble for det meste ferdigstilt på 1970- og 1980-tallet. Hanstad skole stod ferdig i 1982 som kombinert barne- og ungdomsskole. På 80- og 90-tallet var Hanstad Elverums "nye bydel". På 1990-tallet ble Bureiserfeltet, Mikkjel Fønhus veg og områdene sør for skolen for det meste ferdigbygget.[4]

I kommunens generalplan fra 1979, var boligutbyggingen på Hanstad planlagt med en omfattende utbygging i Svartholtet sør for dagens Åsmund Sveens veg og Henrik Ibsens veg. Et stort boligfelt skulle ligge nord for Sandgata. Planene ble ikke realisert.[5]

På 1980- og 1990-tallet hadde Hanstad klart størst befolkningsvekst i Elverum. Fra 1986 til 1998 økte innbyggertallet med hele 35%.[6] I dag er boligutbygging og befolkningsveksten hovedsakelig basert på fortetting av eksisterende boligområder.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Riksveg 2 (Solørvegen) går gjennom Hanstad fra sør til nord og videre til Leiret (Elverum sentrum). Langs Solørvegen går det også en gang- og sykkelveg som fører til Leiret i nord og Heradsbygd i sør. Hovedvegene innenfor selve bydelen er Henrik Ibsens veg, Rudolf Nilsens veg, Welhavens veg, Johan Falkbergets veg og Henrik Wergelands veg.

Kollektivtransport er tilgjengelig via Innlandstrafikks Elverum bybuss-rute B61 (Søbakken-Hanstad-Mastmoen), som stopper flere steder på Hanstad. Busstoppene Hanstad nord og Hanstad skole langs Solørvegen betjenes av lokalrutene 825 (Elverum-Braskereidfoss) og 826 (Elverum-Jømna og Elverum-Våler), samt regionbussene 105 (Kongsvinger-Elverum-Hamar) og 769 (Kongsvinger-Flisa-Elverum).

Hestehagen[rediger | rediger kilde]

Hestehagen er et nabolag nordvest i Hanstad, langs riksveg 2 (Solørvegen). «Hestehagen» er også navnet på vegsystemet innenfor nabolaget. Adgang til nabolaget med bil skjer via Henrik Ibsens veg. Gang- og sykkelveger kobler Hestehagen til Solørvegen og Grøndalsbakken, og det er gang- og sykkelveg på hele strekningen fra Hestehagen til Hanstad barne- og ungdomsskole via Henrik Wergelands veg. Nabolaget har flere felles lekeplasser og parkeringsplasser.

Bebyggelsen er for det meste rekkehus og tomannsboliger, med innslag av noen få eneboliger nærmest riksvegen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «04362: Alders- og kjønnsfordeling for grunnkretsenes befolkning (G) 2001 - 2024». PX-Web SSB (norsk). SSB. Besøkt 3. juni 2024. 
  2. ^ Vespestad, Nils Henning (24. mars 2024). «Kommunen vil skrote framtidig vegtrasé – dette sier Vegvesenet». Østlendingen. 
  3. ^ Berg, Lars (1943). Norske gardsbruk: Hedmark fylke. Oslo: Norske gardsbruk. s. 368. 
  4. ^ Saglie, Inger-Elise (1996). Elverum tettsted 1964-1990. Norsk institutt for by- og regionforskning. 
  5. ^ Saglie, Inger-Elise (1996). Elverum tettsted 1964-1990. Norsk institutt for by- og regionforskning. s. 82. 
  6. ^ Elverum som regionsenter, bykommune og bygdekommune. Elverum: Elverum kommune. 2000. s. 42.